История

Най- старото известно име на града Германея се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Останало от времето на траките и е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Според траките „германея“ означавало „гореща вода“.
При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.
Още в началото на османското господство Германея, някогашният главен град на Средиземноморска Дакия, а през 1153 г. познат като „Великолепен град“, е превърнат в най-обикновено село от ориенталски тип. Подобно на византийците, около топлите минерални извори и студената вода се настаняват завоевателите.
За първи път в Дупнишко, в село Сапарево се създава еснафско взаимоспомагателно сдружение, а през 1864 г. и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада, дълга 14 км., чрез която се прехвърлят част от водите на река Черни Искър към Сапарево и Сапаревското поле. През същата година се построява и най-голямата черква за времето в Горно поле – Света Богородица.
Със заповед № 168 на МС от 22 януари 1943 г. селото е преименувано в Сапарева баня.